Tehoa urheilusuoritukseen arkihengityksestä

aktiiviliikkuja

Aktiiviliikkujat ja kilpaurheilijat tietävät, kuinka tärkeää on hallita hengitystä urheilusuorituksen aikana. Sinulla voi olla kokemus, että hengitys estää suorittamistasi etkä vain saa riittävästi happea. Oikeanlainen hengitystapa auttaa kehoa saamaan riittävästi happea, vähentää väsymystä ja parantaa suoritusta. Mutta kuinka voit parantaa hengitystäsi ja hallita sitä haastavissa tilanteissa? Kerron tässä kirjoituksessa sinulle, kuinka arkihengitys vaikuttaa merkittävästi suoritusten aikana tarvittavaan tehokkaampaan hengittämiseen.

Miksi luonnollinen hengitys on tärkeää?

Hengitys on yksi tärkeimmistä elintoiminnoistamme, joka mahdollistaa hapensaannin ja elimistömme toiminnan ylläpitämisen. Mutta kuinka paljon me todella ajattelemme hengitystämme arjessa? Useimmat meistä eivät kiinnitä huomiota hengitykseensä ennen kuin se tulee ongelmaksi. Tämä on yksi syy siihen, miksi hengitysvalmennuksesta on tullut suosittua viime vuosina. Hengitysvalmennuksessa opetetaan ihmisiä hengittämään oikein ja hallitsemaan hengitystään eri tilanteissa.

Arkihengityksestä tehoa hengittämiseen myös rasituksen alla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että arkihengityksellä on suurempi merkitys hyvinvoinnillemme kuin erillisillä hengitysharjoituksilla. Terveellinen hengitys on jotain, jonka tulisi olla luonnollista ja vaivatonta, mutta nykypäivän hektisessä elämäntyylissä meillä on taipumus hengittää väärin. Huono hengitys voi johtaa moniin terveysongelmiin, kuten ahdistukseen, unettomuuteen, väsymykseen, päänsärkyyn, selkäkipuun, sydänvaivoihin ja immuunijärjestelmän heikentymiseen. Lisäksi väärällä hengitystekniikalla voi olla negatiivinen vaikutus urheilusuorituksiin.

Rento arkihengitys auttaa hallitsemaan hengitystäsi myös silloin, kun se on haastavampaa, esimerkiksi urheilusuorituksen aikana. Hengityksessä pätee 80/20-sääntö: Kun hengityksesi on 80% ajasta luonnollista ja rentoa, on sen myös haastavammassa ja huonommassa tilanteessa mahdollista pysyä tehokkaana ja rauhallisena. Hengitysvalmentaja voi auttaa sinua kiinnittämään huomiota hengitykseesi arjessa ja tukea sinua oikeanlaisen hengitystekniikan oppimisessa.

Hengitysvalmentaja Milja Markkanen

Vinkkejä luonnolliseen hengittämiseen urheilussa

  1. Keskity nenän kautta hengittämiseen. Nenähengittäminen auttaa kehoa saamaan riittävästi happea ja rentoutumaan. Hengittämällä nenän kautta myös keuhkojen alaosat täyttyvät paremmin ilmalla, mikä auttaa parantamaan keuhkojen toimintaa. Nenänhengitys myös lämmittää ja kosteuttaa hengitysilmaa ehkäisten hengitysteiden ärtymistä. Jos olet tottunut hengittämään suun kautta esimerkiksi rankkojen urheilusuoritusten aikana, voit yrittää tietoisesti hengittää nenän kautta harjoituksen aikana mahdollisimman pitkään ja vähitellen huomaat kehittyväsi nenähengityksessä. Jos sinulla on vaikeuksia hengittää nenän kautta esimerkiksi nenän tukkoisuuden vuoksi, voit saada näihin vinkkiä hengitysvalmentajalta.
  2. Kiinnitä huomiota ryhtiisi. Hyvä ryhti auttaa keuhkoja täyttymään ilmalla paremmin. Kasassa oleva ryhti estää hengitystä toimimasta optimaalisesti. Pidä selkä suorana ja hartiat rentoina. Pidä myös pää ylhäällä ja katse suunnattuna eteenpäin. Myös liian jäykkä ryhti on hengitykselle haitallista, joten keskity rentouttamaan kehoasi ja löytämään sinulle luontainen asento.
  3. Keskity hengityksen rytmiin. Hengitä sisään ja ulos rauhallisesti ja tasaisesti. Pyri pitämään hengitysrytmi mahdollisimman säännöllisenä ja syventämään hengitystäsi, jolloin pystyt hyödyntämään hengityslihasten käytön tehokkaammin.

Hengitys auttaa myös arkielämässä

Luonnollinen arkihengitys tuo monia hyötyjä myös arkielämään. Rentoutunut hengitys auttaa vähentämään stressiä, lievittämään ahdistusta ja parantamaan unenlaatua. Myös keskittymiskyky, stressinhallinta ja yleinen hyvinvointi ovat asioita, joihin hengitysvalmennuksesta voi saada apua. Muista, että luonnollisen ja rentoutuneen hengityksen kehittäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Pienet askelmerkit ja jatkuva harjoittelu auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Viimeisimmät artikkelit